مجموعه سوالات راهنمای سامانه مودیان

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

قانون تسهیل سامانه مودیان و تکالیف مرتبط

 

سایت مرجع : پرشین فای

 

 

چه کسانی مشمول اجرا سامانه مودیان هستند و از چه تاریخی ؟

 

اشخاص مشمول اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کدامند؟

کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون

مالیاتهای مستقیم مصوب1366/12/3 با اصالحات و الحاقات بعدی آن .

 

منظور از تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چیست؟

مطابق اصالحیه قانون تسهیل تکالیف مودیان، از تاریخ 1402/10/1 کلیه مودیان اعم از حقیقی و حقوقی ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 1398/07/21با اصالحات و الحاقات بعدی هستند.

 

چه اشخاصی از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف هستند و طریقه محاسبه مالیات این دسته از مودیان چگونه است؟

به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مودیانی (اشخاص حقیقی) که میزان فروش ساالنه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده )84( قانون مالیاتهای مستقیم باشد؛ را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید.

نصاب مذکور در سالهای 1402150برابر ) و سال 1403 (100 برابر) و در سال 1404 (50 برابر) معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیاتهای مستقیم تعیین می شود.

طریقه محاسبه مالیات و عوارض این دسته از مودیان، مطابق آیین نامه اجرائی خواهد بود که ظرف یکماه از تاریخ لازم الاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.

 

عرضه کنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات به استناد جزء4 بند ب ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400، فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فرآوری مواد معدنی موضوع بند م تبصره 7 قانون بودجه سال ( جهت اجرا تا پایان سال 1402 ) و بند ب تبصره 9 قانون بودجه سال 1403 ( جهت اجرا برای سال 1403) با هر میزان فروش، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند.

مراتب فوق مانع از صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یا دوم مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی، توسط صاحبان مشاغل با فروش سالانه کمتر از نصاب مذکور که طبق سایر قوانین مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی شدهاند، نخواهد بود.

 

ثبت و ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط مودیان فراخوان نشده مالیات بر ارزش افزوده که مبادرت به فروش کالا/خدمت مشمول مالیات بر ارزش افزوده مینماید؛ چگونه است؟

مودیان فوق الذکر، وفق ماده 4 قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تا زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند؛ مجاز به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران نمی باشند.

دریافت کنندگان مشمول جریمه ای معادل دو برابر مالیات و عوارض دریافتی بوده واین جریمه قابل بخشودگی نمی باشد.

همچنین مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از فعالان اقتصادی مادامی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده اند، به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور نمی شود.

با عنایت به موارد مطروحه، ضروری است این دسته از مودیان جهت صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آنها در سامانه مودیان از همان شناسه کالا/خدمات مندرج در سامانه stuffid.tax.gov.ir با نرخ مالیات بر ارزش افزوده صفر استفاده نمایند.

 

نکته: چنانچه مودیان مذکور علیرغم عدم فراخوان توسط سازمان امور مالیاتی کشور (به استثنای مؤدیانی که در اجرای فراخوان مرحله سوم به صورت اختیاری ثبت نام نموده اند) به هنگام ثبت نام در نظام مالیاتی مشمولیت در نظام مالیات بر ارزش افزوده را انتخاب نموده اند، می بایست جهت جلوگیری از تعلق جرائم مزبور نسبت به اصلاح مشمولیت اقدام نمایند.

بدین منظور مؤدیان می بایست با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس نسبت به اصالح و ویرایش مشمولیت اقدام نمایند.

(منوی فهرست پرونده های مالیاتی –پروندههای عملکرد و ارزش افزوده – جزئیات پرونده – بروزرسانی و تکمیل ثبت نام – ویرایش اطالعات ثبت نام – تعیین مشمولیت ارزش افزوده) .

نظر به اینکه مسئولیت انتخاب مشمولیت یا عدم مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده مؤدیان در هنگام ثبت نام با مؤدی می باشد، لذا ضروری است به منظور جلوگیری از تعلق جرائم مربوط نسبت به احراز مشمولیت یا عدم مشمولیت خود مطابق فراخوان های سازمان امور مالیاتی کشور اطمینان حاصل نمایند.

 

مصادیق عدم الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان کدامند؟

مصادیقی همانند: درآمد اجاره اموال منقول – خرید یا فروش سهام / اوراق بهادار ، سود ( زیان ) حاصل از تسعیر، سود سپرده های بانکی ، سود سهام اوراق بهادار ، حق عضویت ، کمکهای بلاعوض

 

شماره منحصر به فرد مالیاتی و شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست ؟

شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟

شناسه ای است 22 کاراکتری، که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به فرد تولید و به هر صورتحساب الکترونیکی تخصیص داده می شود.

جزییات آن در سند “قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی “در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir در بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، قابل بهره برداری می باشد.

 

چگونه شناسه یکتای حافظه مالیاتی دریافت کنم ؟

  1. ورود به کارپوشه درسامانه مودیان
  2. ورود به بخش عضویت
  3. انتخاب گزینه درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی
  4. تعیین نحوه ارسال صورتحساب
  5. تعیین کلید عمومی (در صورت الزام)
  6. تعیین شعب مرتبط با شناسه یکتا
  7. تخصیص ابزار پرداخت با شناسه یکتا (اختیاری)
  8. ثبت اطالعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی (اختیاری)
  9. مشاهده اطالعات ثبت شده و تایید آن.

تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟

شناسه یکتای حافظه مالیاتی جزئی از شماره منحصر به فرد مالیاتی است (6کاراکتراول) و به واسطه آن برای سازمان امور مالیاتی کشور محرز می شود که صورتحساب توسط کدام مودی و در چه مکانی صادر شده است.

 

حافظه مالیاتی چگونه باید تهیه شود؟

مودی می بایست یک پایانه فروشگاهی – حافظه مالیاتی نرم افزاری یا سخت افزاری مطابق با سند “ویژگیها و مشخصات فنی پایانه فروشگاهی” که درسایت intamedia.ir بارگذاری گردیده، تهیه نماید.

شناسه یکتای حافظه مالیاتی از بخش عضویت درکارپوشه قابل دریافت است.

 

 

انواع و الگوهای صورتحساب الکترونیکی

 

انواع صورتحساب های الکترونیکی چیست؟

حسب دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی، سه نوع صورتحساب پیشبینی شده استکه عبارتند از:

 

1- صورتحساب الکترونیکی نوع اول

صورتحسابی است با اطلاعات هویتی خریدار، فروشنده و مشخصات کالا / خدمت فروش رفته.

 

نکته: باتوجه به اینکه در این نوع از صورتحسابهای الکترونیکی، اطلاعات هویتی خریدار درج میشود، صورتحساب پس از صدور و ثبت در سامانه مودیان، اعتبارسنجی و پذیرش توسط سامانه، براساس شماره اقتصادی در کارپوشه خریدار درج گردیده و در صورت تایید خریدار به عنوان اعتبار مالیاتی برای ایشان محسوب خواهد گردید .

 

2- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم

صورتحسابی است با اطلاعات کامل فروشنده، اطلاعات کامل کالا/خدمت و ثبت اطلاعات خریدار اختیاری است و از بابت این صورتحساب اعتباری برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.

 

3 – صورتحساب الکترونیکی نوع سوم

رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.

 

تفاوت بین صورتحساب الکترونیکی نوع اول با نوع دوم چیست؟

تفاوت صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم در درج اطلاعات خریدار است.

در معاملاتی که فعالان اقتصادی با یکدیگر B2B انجام می دهند، جهت بهره مندی خریدار از اعتبار مالیاتی، نیاز به ثبت اطلاعات کامل خریدار می باشد و صورتحساب الکترونیکی باید از نوع اول صادر شود.

درصورتحساب الکترونیکی نوع دوم (فروش به مصرف کننده نهایی) درج اطلاعات خریدار در صورتحساب الکترونیکی ضروری نمی باشد و کل مبلغ صورتحساب نقدی تلقی می شود.

 

درصورتی که خریدار فعال اقتصادی باشد؛ لیکن فروشنده، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر نماید، تکلیف اعتبار مالیاتی خریدار چیست؟

خریدار جهت بهره مندی از اعتبار مالیاتی، می بایست از فروشنده درخواست نماید؛ ضمن ابطال صورتحساب صادره الکترونیکی نوع دوم، نسبت به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مودیان اقدام نماید.

 

الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول چیست؟

تاکنون ( 1403/10/10 ) الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول شامل: 1- فروش 2- فروش ارز 3- طلا، جواهر و پلاتین 4- قرارداد پیمانکاری 5- قبوض خدماتی 6- بلیط هواپیما 7- صادرات 8- بارنامه و 11- بورس اوراق بهادار مبتنی بر کالا می باشد.

جزییات آن در سند “دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی” در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهره برداری می باشد.

هرگونه تغییر در الگوها، در سند فوق الذکر درج خواهد شد، لذا ضروری است از آخرین نسخه سند برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان استفاده شود.

 

بابت هرگونه ارائه خدمات به خارج ازکشور ، چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر میگردد؟

مودیان بابت هرگونه ارائه خدمات به خارج از کشور، می بایست از صورتحساب الکترونیکی صادرات استفاده نمایند.

الزم به ذکر است درج اطلاعات خریدار و شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی در این نوع صورتحساب، اختیاری میباشد.

 

آیا برای صدور صورتحساب الکترونیکی درج “شماره اقتصادی خریدار” الزامی است؟

اگر خریدار جزء صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد درج “شماره اقتصادی خریدار” در صورتحساب الکترونیکی الزامی است، لیکن در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی باشد، نیازی به درج “شماره اقتصادی خریدار” در صورتحساب الکترونیکی نمی باشد.

بدیهی است انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی نیز متناسب با نوع خریدار به شرح فوق تعیین میگردد.

 

آیا ساز و کار اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیرایرانی به عنوان خریدار وجود دارد؟

بله، امکان اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیرایرانی وجود دارد، هر خریدار از جمله اتباع غیر ایرانی در صورت

تمایل، باید شماره اقتصادی خود را به فروشنده جهت ثبت در صورتحساب اعلام نماید.

 

آیا از الگوی فروش ارز ، برای فروش به صورت ارزی هم میتوان استفاده نمود؟

خیر. این الگو مختص مبادلات ارزی واحدهای صرافی و بانکهای دارای مجوز مبادله ارز می باشد و برای فروشها به صورت ارزی می بایست مطابق با قواعد سند” دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی” از صورتحساب الکترونیکی نوع اول( الگوی اول) استفاده نمود.

 

آیا در الگوی فروش ارز الزامی به وارد کردن مشخصات خریدار است؟

در الگوی فروش ارز اگر نوع شخص خریدار حقیقی و یا اتباع فراگیر غیر ایرانی باشد، ثبت “شماره ملی و کد فراگیر اتباع غیر ایرانی” و در خصوص اتباع غیر ایرانی “شماره گذرنامه” و اشخاص حقوقی / مشارکت مدنی ، ثبت”شماره اقتصادی خریدار” در صورتحساب الکترونیکی الزامی است.

 

در چه صورتی رسید دستگاههای کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان صورتحساب الکترونیکی محسوب می شود؟

مطابق قانون تسهیل تکالیف مودیان؛ تا پایان سال 1404، رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مؤدیانی که عرضه کننده کالا و خدمات واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ  مالیات  بر  ارزش  افزوده  یکسان  می باشد،  صورتحساب  الکترونیکی  محسوب  میشود.

 

توجه: رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که میزان فروش خالص کالا و خدمات آنها از حد نصاب تعیین شده بالاتر باشد.

و همچنین موضوع جزء 2 بند ط تبصره 6 قانون بودجه سال 1402، با هر میزان فروش کالا و خدمات سالانه ، که صرفا برای عرضه کالا و خدمات با نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان صادر می شود، در حکم صورتحساب الکترونیکی می باشد.

 

لازم به ذکر است : که اشخاص ذیل مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یا دوم هستند و رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی در حکم صورتحساب الکترونیکی نمی باشد:

  • عرضه کنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا ، جواهر و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات به استناد جزء 4 بند ب ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400
  • فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فراوری مواد معدنی موضوع بند م تبصره 7 قانون بودجه سال 1402 و بند ب تبصره 9 قانون بودجه سال 1403 با هر میزان فروش ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی می باشند.

در صورتی که شرکت برای کارمند خود بلیط هواپیما تهیه نماید، نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی چگونه است؟

با توجه به اختیاری بودن ثبت فیلد شماره اقتصادی خریدار، در صورت درخواست شرکت و بهره مندی از اعتبار مالیاتی، می بایست شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب درج شود.

الزم به ذکر است که شماره اقتصادی درج شده در صورتحساب الکترونیکی ( بلیط هواپیما ) الزاما کد ملی مسافر نیست.

 

آیا می توان از شماره اقتصادی قدیم برای صدور وثبت در سامانه مودیان استفاده کرد؟

خیر. در خصوص شماره اقتصادی و همچنین به دلیل استفاده برخی از مودیان محترم از شماره اقتصادی قدیم 12( رقمی) به استحضار میرساند؛ استفاده از شماره اقتصادی جدید مطابق جدول ذیل در صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان ضروری می باشد.

 

قالب شماره اقتصادی نوع فیلد طول فیلد نوع شخص ردیف
ده رقم اول کد ملی و چهار رقم آخر از 0001 شروع میشود. عددی 14 حقیقی 1
شماره اقتصادی اشخاص حقوقی همان شناسه ملی آنهاست. عددی 11 حقوقی 2
شماره اقتصادی اشخاصی که در قالب مشارکت مدنی فعالیت دارند شناسه مشارکت میباشد. عددی 11 مشارکت مدنی 3
دوازده رقم اول کد اتباع و دو رقم آخر از 01 شروع میشود. عددی 14 اتباع غیر ایرانی 4

 

نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی توسط آژانس و شرکت های هواپیمایی چگونه است؟

برای این موضوع ممکن است دو حالت وجود داشته باشد:

حالت اول: بین آژانس و شرکت هواپیمایی قرارداد حق العمل کاری وجود دارد که در این صورت آژانس از الگوی بلیط هواپیما با درج شماره قرارداد حق العمل کاری در صورتحساب الکترونیکی، استفاده مینماید و فروش برای شرکت هواپیمایی لحاظ می گردد و بابت کارمزد یک صورتحساب الکترونیکی مجزا با الگوی فروش از طرف آژانس برای شرکت هواپیمایی صادر می گردد.

 

حالت دوم: بین آژانس و شرکت هواپیمایی قرارداد حق العملکاری وجود ندارد که در این صورت شرکت هواپیمایی ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی با الگوی هواپیما است و آژانس هواپیمایی بابت کارمزد، صورتحساب با الگوی فروش برای شرکت هواپیمایی صادر می نماید.

 

در خصوص فروش چارتری بلیط هواپیما نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی چگونه است؟

آژانسها می بایست از الگوی بلیط هواپیما مطابق با سند” دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی” استفاده

نمایند.

 

در صورتی که آژانسهای هواپیمایی ارائه دهنده خدمت به شخص خارجی و نماینده فروش شرکتهای خارجی (تور-بلیط هواپیما) باشد؛ از چه الگویی برای صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده می نمایند؟

بابت ارز ناشی از واردات خدمت نیازی به صدور صورتحساب الکترونیکی نیست؛ اما در صورت فروش به شخص خارجی می بایست از الگوی صادرات خدمت استفاده نماید و به منظور بهره مندی از معافیت مالیاتی می بایست گواهی ارزآوری نیز داده باشند.

 

آیا حق العمل کار مشمول میتواند آمر غیر مشمول (مالیات بر ارزش افزوده) داشته باشد یا بالعکس؟

در سامانه ثبت نام نظام مالیاتی مشمول یا معاف بودن شخص(حقیقی یا حقوقی) در نظام مالیات بر ارزش افزوده مشخص شده است و در حال حاضر برای ثبت در سامانه مودیان صرفا کالا و خدمات متعلق میان ( حق العمل و

آمر مشمول) و همچنین( حق العملکار و آمر غیر مشمول) امکان پذیر است.

 

https://persianfi.com/taxpayer/